Stránka 1 z 1

Brzdy z focuse ST225

Napsal: 05.02.2016 22:47
od fisa
Čau
Začínám si pohrávat s myšlenkou dát na mondeo brzdy z focus ST, protože origo je tragedie.Nemá s tím někdo zkušenosti?Na anglickým foru jsem něco našel,ale ni jestli se musí předělat držáky či vyrobit adaptéry.
Díky Fíša

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.02.2016 11:10
od HmerX
zkus tady víc pohledat(téma podvozek - brzdy, a některé galerie MkIII) ... několik lidí to udělalo ... předělávat se nic nemusí, ani žádné adaptéry ... akorát se brzdič možná nevleze pod všechny 16" kola ... to je potřeba zvážit a pak vyšší hmotnost brzdiče a kotouče kvůli neodpružené hmotnosti ...

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 20:25
od Stehnak
Zeptám se tady:
O mazání/nemázání vodících čepů brzdových třmenů jsem něco načetl. Co člověk to názor. Nejvíce jsem se ztotožnil s názorem: lehce potřít silikonovým olejem.

Ale:
1) mažou se např měděnou pastou na deskách ty plíšky které drží desku v pístku brzdiče/konzole brzdiče na druhé straně (aby při brždění nevrzaly)?
Viz tento obrázek: https://www.skoda-dily.cz/data/items/22 ... 525_xl.jpg

2) mám tou měděnou pastou potřít i dosedací plochy pístku brzdiče a konzolu brzdiče na druhé straně (prostě místa kde se dotýkají desky s pístkem/konzolou)?

Díky, Miloš.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 20:36
od TomFocus
Když jsi už něco četl o vodicích cepech? Určitě jsi viděl kolik stupňů je na trmenu a kolik stupňů vydrzi silik. olej :mrgreen: Ne nadarmo se prodává tuk/mazivo přímo na to.

Jsem puňťa, ale krom mazání vodicích cepu...nemazu nic. A brzdy mě vždy vydrží statisíce km. Vlastně nikdy sem trmen nemenil a neopravoval. Důležité je i ,,harmonické,, zatlaceni pistku pri výměně desek.

Napsal: 06.06.2018 21:01
od Stehnak
No cetl jsem ze vetsina tepla jde pres kotouc a naboj do samotneho kola ktere slouzi jako ""chladic"". Dot 4 brzdovka ma bod varu cca 170? Tak pocitam ze samotny bzdic, na kterem jsou vselijaky gomovy tesneni/pruchodky moc velkych teplot dosahovat nebude. Silik. olej neco malo pres sto, 130?
Menim komplet na FM ST220 predek za FF ST225.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 21:05
od jenikHK
A to zase ja, kdyz se uz hrabu v brzdach, tak se vsim vsady. Nemam rad, kdyz brzdy vaznou.
Cili, rozhybavam pístky. Na to používám kapalinu Breox Fluid, resp. BCF11. Nebo jde pouzit i silikonova pasta ATE na pracovní plochy hydraulických válců, naredena brzdovkou. Toutez pastou mazu i vodici cepy. Všechno musí chodit jako po masle.
Na dosadaci plochy destiček a vodici plochy v drzaku používám bud vysokoteplotni vazelínu od ATE k tomu urcenou, nebo keramickou pastu. Medena pasta jde taky, ale pozor na hliníkový trmeny. Destičky se musí pohybovat lehce a nesmí nikde vaznout. Pokud jsou na nosnem plechu destiček ostre hrany ci otrepy s miste kontaktu se trmenem ci konzolou, srazim je pilnikem.

Plisky, které drží desky v pistku jsem nikdy nemazal a brzdy nikdy nepiskaly.

Takhle mam od brzd prakticky pokoj az do další výměny.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 21:09
od Stehnak
Jěště mi přijde dobrý názor, nemazat nic, kam se dostane prach z desek. Ten pak spolu s mazivem udělá víc neplechy než užitku...
Takže i tu pastu prostě jen tam kde se styčné plochy dotknout a už se od sebe neoddálí...

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 21:10
od TomFocus
Vím četl jsem si tvoje peripetie při pořizování.
Kup si v Kelly pastu na ty brzdy a máš do smrti po starostech (je toho tam hodně). Silikonovej olej ti tam vydrží chvilku a není to vazelina, která zajistí vymezení cepu v otvoru.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 06.06.2018 21:25
od Stehnak
Ještě jsem na to kouknul a:
Pod zátkama (pod kterýma jsou vodící čepy) je červená vazelína.
20180604_192904.jpg
ale když sundám držák s čepama z brzdiče, tak jsou čepy úplně suché. Nevím, jestli by ta průchodka co je na druhý straně dokázala z čepu veškeré mazivo při sundávání setřít...
Asi budu věřit kořeňovi z UK (http://www.caggersparts.com ) a setřu trochu té vazelíny ze zátek přímo na ty čepy - nechci tam míchat 2 maziva...

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.06.2018 08:00
od jenikHK
4.jpg
Pouzivam vetsinou tyhle pasty od ATE. Tu vetsi, silikonovou, mam uz 12. rok. Mazu s tim i vselijake gumove pruchodky, aby nezterely, nejen brzdy. Videl bych to tak, ze ta tuba tak za 3-4 roky dojde :-).
Brzdy jsem zacal resit pred tema 12 lety u sierry, kde nejaky "odpornik" namazal pistky brzd medenou valelinou a ty se sotva vracely.

Kazdopadne souhlasim, ze v pripade maziva a brzd mene znamena vice.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.06.2018 09:52
od Stehnak
Díky za diskuzi.
Teď jen sehnat 7 imbus do gola sady (abych to mohl dotáhnout předepsaným momentem) a vrhám se na to...

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.06.2018 09:59
od TomFocus
Jen taková poznamka k těm co se upinaji k momentaku :idea:
Pokud jej neskladujete dle pokynů výrobce (teplota, v povoleném stavu) a nekalibrujete dle pokynů. Je lepší se spolehnout na zkušenou ruku 8)

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.06.2018 11:06
od jenikHK
To je velmi dobra poznamka - a pokud se k nim clovek nechova jak hovado, tak i ty nejlevnejsi momentaky fungujou (aspon podle mych zkusenosti) dost dobre.
V praci jsem porovnaval presnost takovehodle digitalu:
extol_digi_momemtovy adapter.jpg
s kalibrovanym momentakem a mezi 50-60Nm byla chyba kolem 2-3Nm.

Tutez chybu potom vykazovaly i moje momentaky doma, takze za sebe spokojenost.

Re: Brzdy z focuse ST225

Napsal: 07.06.2018 13:48
od Stehnak
Zkušenou ruku (zatím) nemám, ale mám novej momenťák včetně kalibračního protokolu v přízemní garáži (min +10 max + 25°C) a samo vždy po použití ho naplno povoluji...