Ford Focus Forum
https://www.ford-focus.cz/forum/

Brzdy z focuse ST225
https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopic.php?f=172&t=44320
Stránka 1 z 1

Autor:  fisa [ 05.02.2016 22:47 ]
Předmět příspěvku:  Brzdy z focuse ST225

Čau
Začínám si pohrávat s myšlenkou dát na mondeo brzdy z focus ST, protože origo je tragedie.Nemá s tím někdo zkušenosti?Na anglickým foru jsem něco našel,ale ni jestli se musí předělat držáky či vyrobit adaptéry.
Díky Fíša

Autor:  HmerX [ 07.02.2016 11:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

zkus tady víc pohledat(téma podvozek - brzdy, a některé galerie MkIII) ... několik lidí to udělalo ... předělávat se nic nemusí, ani žádné adaptéry ... akorát se brzdič možná nevleze pod všechny 16" kola ... to je potřeba zvážit a pak vyšší hmotnost brzdiče a kotouče kvůli neodpružené hmotnosti ...

Autor:  Stehnak [ 06.06.2018 20:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Zeptám se tady:
O mazání/nemázání vodících čepů brzdových třmenů jsem něco načetl. Co člověk to názor. Nejvíce jsem se ztotožnil s názorem: lehce potřít silikonovým olejem.

Ale:
1) mažou se např měděnou pastou na deskách ty plíšky které drží desku v pístku brzdiče/konzole brzdiče na druhé straně (aby při brždění nevrzaly)?
Viz tento obrázek: https://www.skoda-dily.cz/data/items/22 ... 525_xl.jpg

2) mám tou měděnou pastou potřít i dosedací plochy pístku brzdiče a konzolu brzdiče na druhé straně (prostě místa kde se dotýkají desky s pístkem/konzolou)?

Díky, Miloš.

Autor:  TomFocus [ 06.06.2018 20:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Když jsi už něco četl o vodicích cepech? Určitě jsi viděl kolik stupňů je na trmenu a kolik stupňů vydrzi silik. olej :mrgreen: Ne nadarmo se prodává tuk/mazivo přímo na to.

Jsem puňťa, ale krom mazání vodicích cepu...nemazu nic. A brzdy mě vždy vydrží statisíce km. Vlastně nikdy sem trmen nemenil a neopravoval. Důležité je i ,,harmonické,, zatlaceni pistku pri výměně desek.

Autor:  Stehnak [ 06.06.2018 21:01 ]
Předmět příspěvku: 

No cetl jsem ze vetsina tepla jde pres kotouc a naboj do samotneho kola ktere slouzi jako ""chladic"". Dot 4 brzdovka ma bod varu cca 170? Tak pocitam ze samotny bzdic, na kterem jsou vselijaky gomovy tesneni/pruchodky moc velkych teplot dosahovat nebude. Silik. olej neco malo pres sto, 130?
Menim komplet na FM ST220 predek za FF ST225.

Autor:  jenikHK [ 06.06.2018 21:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

A to zase ja, kdyz se uz hrabu v brzdach, tak se vsim vsady. Nemam rad, kdyz brzdy vaznou.
Cili, rozhybavam pístky. Na to používám kapalinu Breox Fluid, resp. BCF11. Nebo jde pouzit i silikonova pasta ATE na pracovní plochy hydraulických válců, naredena brzdovkou. Toutez pastou mazu i vodici cepy. Všechno musí chodit jako po masle.
Na dosadaci plochy destiček a vodici plochy v drzaku používám bud vysokoteplotni vazelínu od ATE k tomu urcenou, nebo keramickou pastu. Medena pasta jde taky, ale pozor na hliníkový trmeny. Destičky se musí pohybovat lehce a nesmí nikde vaznout. Pokud jsou na nosnem plechu destiček ostre hrany ci otrepy s miste kontaktu se trmenem ci konzolou, srazim je pilnikem.

Plisky, které drží desky v pistku jsem nikdy nemazal a brzdy nikdy nepiskaly.

Takhle mam od brzd prakticky pokoj az do další výměny.

Autor:  Stehnak [ 06.06.2018 21:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Jěště mi přijde dobrý názor, nemazat nic, kam se dostane prach z desek. Ten pak spolu s mazivem udělá víc neplechy než užitku...
Takže i tu pastu prostě jen tam kde se styčné plochy dotknout a už se od sebe neoddálí...

Autor:  TomFocus [ 06.06.2018 21:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Vím četl jsem si tvoje peripetie při pořizování.
Kup si v Kelly pastu na ty brzdy a máš do smrti po starostech (je toho tam hodně). Silikonovej olej ti tam vydrží chvilku a není to vazelina, která zajistí vymezení cepu v otvoru.

Autor:  Stehnak [ 06.06.2018 21:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Ještě jsem na to kouknul a:
Pod zátkama (pod kterýma jsou vodící čepy) je červená vazelína.
Příloha:
20180604_192904.jpg
20180604_192904.jpg [ 95.92 KB | Zobrazeno 276 krát ]

ale když sundám držák s čepama z brzdiče, tak jsou čepy úplně suché. Nevím, jestli by ta průchodka co je na druhý straně dokázala z čepu veškeré mazivo při sundávání setřít...
Asi budu věřit kořeňovi z UK (http://www.caggersparts.com ) a setřu trochu té vazelíny ze zátek přímo na ty čepy - nechci tam míchat 2 maziva...

Autor:  jenikHK [ 07.06.2018 08:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Příloha:
4.jpg
4.jpg [ 208.64 KB | Zobrazeno 267 krát ]


Pouzivam vetsinou tyhle pasty od ATE. Tu vetsi, silikonovou, mam uz 12. rok. Mazu s tim i vselijake gumove pruchodky, aby nezterely, nejen brzdy. Videl bych to tak, ze ta tuba tak za 3-4 roky dojde :-).
Brzdy jsem zacal resit pred tema 12 lety u sierry, kde nejaky "odpornik" namazal pistky brzd medenou valelinou a ty se sotva vracely.

Kazdopadne souhlasim, ze v pripade maziva a brzd mene znamena vice.

Autor:  Stehnak [ 07.06.2018 09:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Díky za diskuzi.
Teď jen sehnat 7 imbus do gola sady (abych to mohl dotáhnout předepsaným momentem) a vrhám se na to...

Autor:  TomFocus [ 07.06.2018 09:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Jen taková poznamka k těm co se upinaji k momentaku :idea:
Pokud jej neskladujete dle pokynů výrobce (teplota, v povoleném stavu) a nekalibrujete dle pokynů. Je lepší se spolehnout na zkušenou ruku 8)

Autor:  jenikHK [ 07.06.2018 11:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

To je velmi dobra poznamka - a pokud se k nim clovek nechova jak hovado, tak i ty nejlevnejsi momentaky fungujou (aspon podle mych zkusenosti) dost dobre.
V praci jsem porovnaval presnost takovehodle digitalu:
Příloha:
extol_digi_momemtovy adapter.jpg
extol_digi_momemtovy adapter.jpg [ 77.5 KB | Zobrazeno 268 krát ]

s kalibrovanym momentakem a mezi 50-60Nm byla chyba kolem 2-3Nm.

Tutez chybu potom vykazovaly i moje momentaky doma, takze za sebe spokojenost.

Autor:  Stehnak [ 07.06.2018 13:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Brzdy z focuse ST225

Zkušenou ruku (zatím) nemám, ale mám novej momenťák včetně kalibračního protokolu v přízemní garáži (min +10 max + 25°C) a samo vždy po použití ho naplno povoluji...

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/