Příspěvek
od pkadecka » 08.02.2016 11:24
Update: toho 3.2. asi v 11:00 mi přišel e-mail od makléřky, kde bylo:
1) potvrzení, že přišla výpověď smlouvy do jejich kanceláře (posílal jsem to kromě e-mailu i doporučeným dopisem)
2) ale současně poznámka, že je to jen 50% výpověď, protože bývalá manželka s tím nesouhlasí (pozn.: bývalá nesouhlasí nikdy s ničím, co já navrhnu nebo udělám, dokonce i když by to pro ni přineslo nějakou výhodu... někdy mám pocit, že by si dokázala uříznout ruku, pokud by nabyla přesvědčení, že mě tím naštve); což je i podle právníka irelevantní, ukončení smlouvy je platné
3) že má konkrétního zájemce, nějakou paní, co bude byt rezervovat (tzn. že si ho dosud nezarezervovala, ani nesložila zálohu); zájemkyně prý řeší majetkové vyrovnání s bývalým manželem, které je před dokončením, ale "rozhodnutí padne po 11.2.2016"; realitka vyřizuje pro zájemkyni úvěr ve výši cca 1/3 ceny bytu; jinými slovy, zájemce by byl, ale peníze dosud nemá a vlastně neví jistě, jestli bude mít
4) zájemkyně požaduje slevu
Resumé: žádného vážného zájemce nemá, žádnou zálohu, žádné jednání, žádná příprava smlouvy. Všechno to, co mi napsala, může být z říše snů a pohádek. Jak říkal už Fox Mulder: nikomu nevěř. Smlouva vyprší zítra. Od toho 3.2. už se mi nikdo neozval.
Tip od právníka: je možné uzavřít s realitkou smlouvu o zprostředkování třeba na týden nebo na konkrétní osobu (tj. zájemce). Pokud má vážného zájemce, není co ztratit, pokud nemá, nehrozí, že bysme se uvázali na další tři měsíce.
UPDATE 11.2.: 9.2. vypršela smlouva, ze strany realitky žádná další komunikace.