Ale z tohoto serveru to bylo stáhnuto, nevím proč.
Nevím jak vložit přílohu, tak aspoň takhle. Zajímavé čtení.
Jestli to je moc dlouhé tak sorry.
Trochu drahá prevence
Instalace protipožárních čidel je jistě výborná věc a nejde ji jinak než doporučit. Existují firmy, které se instalací protipožárních systémů zabývají, bohužel některé toho spíš využívají k ožebračování lidí.
Ilustrační foto.
31.3. 2006 - Redakce
http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=4867
21 komentářů | přidat komentář | poslat e-mailem | verze pro tisk
Jednoho krásného dne jsem na našem domě nalezl leták, ve kterém stálo, že u nás budou v rámci protipožární prevence prováděny konzultace o vybavenosti a ochraně bytových prostor. Mimo jiné v něm bylo, že instalaci protipožárních čidel doporučuje ČAHD, včetně jejich loga a odkazu na jejich web. Leták pocházel od firmy Home sentry a.s. – http://www.bezpecnybyt.cz
Jejich pracovnice nás skutečně navštívily, byli to obyčejní podomní prodejci, a snažili se nám nabídnout do kuchyně CO hlásič v kombinaci s protiplynovým hlásičem a do pokojů ionizační kouřové hlásiče, jeden kus za přibližně 3000 Kč. (pro neznalé věci: ionizační kouřový hlásič lze koupit zhruba od 175 Kč do 600 Kč) Při nabízení doslovně říkaly, že spolupracují s hasiči. Velice by mě zajímalo, koho tím myslely, protože když jsem psal na ČAHD, dostal jsem tuto odpověď:
Vážený pane Kondziolko, ČAHD skutečně propaguje používání kouřových hlásičů v domácnostech. V žádném případě ale neupřednostňujeme žádnou montážní firmu, ani typ hlásiče. Pokud se Vám nabídka nelíbí, tak ji prostě neakceptujte. O tom, že by nějaká firma při montáži hlásičů spolupracovala s hasiči, mi není nic známo.
Přeji pěkný den
Prezident ČAHD Jiří Horáček
Toto stanovisko ČAHD se mi zdá přinejmenším nerozumné – jistě firma prohlášením, že toto podporují, nejspíš nic nezákonného neprovedla, nicméně bylo by slušné dát ČAHD aspoň vědět. Myslím, že hodně lidí bude naštvaných, až zjistí, kolik prodělali a kdo jim to „doporučil“.
Čidla od této firmy jsem samozřejmě nekoupil a důrazně jsem před tím varoval i svého dědečka, který už sice jedno čidlo má (moc si ho pochvaluje a má už za sebou asi 20 poplachů, protože často usíná při vaření), ale v takovýchto nákupních akcích si moc libuje. Bohužel jsem nevaroval jeho kamarádku, která má 86 let a která taky koupí každý zázračný hrnec, zázračnou přikrývku... navíc je po mozkové příhodě a je po ní dosti nechápavá, zapomětlivá a prostě senilní. Je tomu asi dva měsíce, co jsem jí nabízel stejné čidlo, jaké má dědeček za 200 Kč i s instalací (a ještě by mi zbylo něco do kapsy:), ale to nechtěla, protože co by tomu přece řekli sousedi, kdyby to začalo houkat a navíc z toho má strach. A tak se stalo, že i ji navštívila pracovnice firmy Home sentry a.s., která jí nabídla obě čidla. Nejprve nechtěla, že by jí to bylo na nic, ale po chvilce argumentování ji skoro přesvědčila, a tak nakonec řekla, že nemá peníze (které samozřejmě má, ale chtěla se jí zbavit). Pracovnice ji však přesvědčila, že čidla je možné koupit i na splátky, s čímž souhlasila. Během půl hodiny jí byla čidla nainstalována.
Během dvou týdnů se rozhodla, že čidla nechce, protože se toho bojí, a tak mojí matce řekla, co si koupila a že to má na splátky a že platí 41 Kč měsíčně (není to překlep opravdu si myslela, že bude platit 41 Kč) a že už tam volala a že jí neberou telefon. Tak mě za ní mamina poslala, abych zjistil, co to vlastně koupila a jakou to má smlouvu. Obě čidla tedy koupila za 5880 Kč, a když jsem spočítal splátky, které bude platit Home creditu, vyšlo to celkem na 7524 Kč. O tom jí samozřejmě neřekli a žila v domnění, že bude splácet jen 5880 Kč. Podrobně jsem tedy prostudoval smlouvu a zjistil jsem, že zrušení kupní smlouvy je možné, ale za pokutu 1000 Kč, čehož využije.
Podobný příklad „zneužívání“ důchodců není ojedinělý – můj otec na jedné zakázce (pracuje jako plynař) narazil na jednoho důchodce, který se na něm dožadoval zrušení smlouvy, protože opět pořádně nevěděl o co jde a od koho a proč tato čidla vlastně koupil.
Závěrem tedy nelze než konstatovat, že babička je svéprávná a může si za to sama. Firma však jedná přinejmenším podivně (řekl bych to i hůř, ale nechci být zažalován za pomluvu) a poškozuje nás hasiče tím, že říkají, že to dělají ve spolupráci s námi a na svých letácích využívají i ČAHD, která se k tomu staví liknavě. Žádný rozumný člověk si od nich samozřejmě žádné čidlo nekoupí, ale toto nemůžeme říct o našich důchodcích. Bylo by dobré, aby každý z nás informoval své známé, případně ještě lépe je vybavil nebo doporučil koupi čidel za běžnou cenu. Myslím, že jednání této firmy spíš zhorší úroveň požární bezpečnosti, protože kdo jednou naletí, už se nikdy nenechá přesvědčit na koupi „normálního“, užitečného čidla či jiného protipožárního vybavení, a ještě bude dezinformovat své okolí, jak mu někdo od hasičů vnutil předražená čidla. Ještě dodávám, že celá událost vedla ke zhoršení zdravotního stavu babičky.
Text: Jan Kondziolka
komentáře ke článku
EPS
Tak to je nááááástřel...... Je vidět, že když sem montoval EPSky sem byl měkkej.... a neloupil u babiček...... Já vůl si počítal jen 27% z ceny materiálu.... No nic, pro příště sem chytřejší.... S..u na vás.... Jdu domů...
od: Pavel Pavel
1.4. 2006 15:50
CO versus kouř
Hm,tak mě to teda připadá že celý článek nepíše vubec žádný hasič ale jen někdo kdo je naštvaný že si zabezpečil svuj byt a především svuj život.Jinak si nedovedu vysvětlit jak člověk znalý oboru by si dovolil tvrdit že obyčejná kouřová čidla koupená 'někde' za 500kč ohlídají člověku to samé co čidlo mnohem dražší ale detekující CO - tedy plyn který necítíte a v koncentraci 1% ve vzduchu se stává již při 3 nadechnutí smrtelným.Já tato čidla mám i celá naše rodina právě od společnosti Home Sentry a.s. a jsme velmi spokojeni že nám to všem hlídá naše životy!!! a ještě menší detail- ověřil sem si že detektor který detekuje tento smrtící plyn CO a zárověn plyn na kterém většina znás vaří-u nás na trhu opravdu není!!! je to vyjímečné zařízení a za záslušnou práci společnosti Home Sentry patří spíše poděkování.
od: Jan Kondziolka - web autora
1.4. 2006 17:46
Cena
Za cenu okolo 3000 byl i kourovy hlasic. To nekde je v Bauhasu a cena byla 175Kc. Jsem s nim spokojeny stejne jako bych byl s cidlem za 3000. To CO budiz, taky jsem hledal jeste nez jsem to psal a nenasel (pouze zvlast).
1.4. 2006 17:54
Co driv zahouka
No a taky je otazka co zacne v kuchyni houkat drive kdyz se napriklad zacnou pripalovat brambory nebo olej jak se stava mojemu dedovi - kourovy nebo CO? Nevim, CO jsem netestoval, ale kourovy dedovi reaguje temer okamzite i pri male koncentraci, kdyz ma napriklad jen mastnou panvicku zespodu... Nevim, ale myslim ze by dostatecne rychle nevzniklo dost CO... nevim. Oni totiz do kuchyne dali to CO s protiplynem a do pokoje kde neni krome lustru NIC dali to kourove... a obyvak kde je televize, radio a takove bebechy tak tam nic.
od: ruská vlaštovka - icq: 153-647-890
1.4. 2006 18:25
Prostě...
... je to lumpárna, co jiného. Bohužel legální - a lidi jsou nepoučitelní. No mohl by mi sem takový vykuk přijít - ale vlastně teď si vzpomínám, že jsem tuhle na vývěsce v baráku něco podobného viděl, ale proběhlo to už v únoru - ovšem týkalo se to zabezpečení bytu spíše z hlediska případné loupeže. Nejspíš to bylo to samé v bledě modrém... Je mi líto lidí, kteří se takhle nechali napálit a dali tři kapříky za čidlo v hodnotě pár set korun...
Mám doma dvě a stále přemýšlím, co dám do kuchyně - jestli ionizační nebo optické. Pokud se pamatuji, tak na kouřové spaliny by snad mělo být lepší optické, ne? Ono se tedy do kuchyně moc tahle běžná čidla dávat nedoporučuje, ale do té naší zase tak táhne přes balkón, že snad nějaké plané poplachy nebudou hrozit...
1.4. 2006 18:49
Ktere..
Doporucuje nedoporucuje, opticke/ionizacni, me to houka bezvadne a to je hlavni:-) Jinak s temi dvermi to myslim bylo to ze tam davali pancerovani okolo kliky a to pancerovani ma taky cenu okolo nekolika set korun a davali to taky za peknych par kapriku. Taky pry nektere je tak nekvalitni ze ma spis orasnou funkci. A to pancerovani nebrani proti otevreni napriklad planzetou, ale pouze proti vylomeni vlozky, a vykopnuti. A ted vezmeme v uvahu kolik zlodeju pouziva vykopnuti a kolik planzetu... myslim ze planzeta nebo neco podobneho jasne vede a ted vezmeme kolik hasicu pri pozaru pouziva vykopnuti misto planzety:-) Ja bych si to teda nedal, ja chci aby mi kluci vykopli dvere kdyz bude horet:-)
od: ruská vlaštovka - icq: 153-647-890
1.4. 2006 19:16
hmmmm
Tak spíše asi ionizační - doufám, že to nebude hulákat moc často
A tak to pokračuje ještě další stránky ohlasů.