Motorovy olej mondeo
-
- Test driver
Re: Motorovy olej mondeo
Přesně tak 

Now: Mazda 6 2.5i GTA 2008
Ex: Ford mondeo Mk3 2.0 Duratec 107kw * Bmw e39 530Da 142Kw/420Nm....
- Yeshterr
- Test driver
Safra kucí, teď jste mi navrtali brouka do hlavy. Mám navrtíno cca 140tis., akorát po výměně oleje (5w30 ford formula) a příští rok dávám opět Chorváč. Tak doufám, že podle toho, co tady píše Balu (což mimochodem zní naprosto logicky), nedojebu v těch hicech a v těch kopcích motor. Vypouštět se mi ho teda moc nechce, ale zasejc to chci na jaře hodit do plynu s tím, že mi to pak musí dlouho sloužit. Prostě bych ho nerad načnul, páč je naprosto nejlepší co jsem kdy v autě měl a ani nedávno na emisích nemohl hošan nic naměřit a furt vrtěl hlavou, že takhle dobrej duratec dlouho neměřil. No a teď babo, teda ballu
a ostatní raďte 

Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
Limited edition GHIA MÍNUS
-
- Junior
tak tu zimu s tím ještě dohrkej a na léto tam dej něco normálního.
Já měním cca co 10tis.km, to motoru prospěje beztak nejvíc. Úbytek je asi 0,5l plnotučného 5W40 s patřičnou výkonovou třídou.
Celkem najeto přes 160tis.km, motor jede jak ďas.
Já měním cca co 10tis.km, to motoru prospěje beztak nejvíc. Úbytek je asi 0,5l plnotučného 5W40 s patřičnou výkonovou třídou.
Celkem najeto přes 160tis.km, motor jede jak ďas.

FM 01 kombi,107kW. ...à essence
- Systemofamondeo
- Junior
- Yeshterr
- Test driver
Právě tím číslem 40. V podstatě, zjednodušeně řečeno, jak už tady psal ballu, v létě má tento olej lepší mazací schopnosti (netrhá se olejový film)díky vyššímu letnímu viskóznímu číslu-to je to číslo za W. Jinak viskozita=vazkost=vázání se částic kapaliny na sebe navzájem. Toto jsem tak nějak věděl. Bohužel to, že v létě specifikace 5w30 těmto motorům nestačí, už ne a docela mě to překvapilo!

Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
- djdekl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavý že se nám v práci ještě ani jeden Transit nezadřel a to se s nima jezdí na max. výkon
-
- Test driver
Tak on se ti motor kvůli 5w30 určitě nezadře, ale ta 5w40 má prostě lepší vlastnosti, viz výše
....A taky motory v tranzitech ( čitám že tdci ), jsou uplně jiné konstrukce než duratec, který je olej a dodržování servisních intervalů s ním mírně háklivej
A yeshi v klidu...udělej olej znovu jak doděláš plyn a na klid
mám 170 000 na 5w30a lítá jak oživot...ale ta 5w40 už bude pro dědečka lepší 

A yeshi v klidu...udělej olej znovu jak doděláš plyn a na klid

Now: Mazda 6 2.5i GTA 2008
- Yeshterr
- Test driver
A co Ford předepisuje do dieselu, taky tu 5w30 Ford Formula? Já vím, že do nafty jsem lil vždycky olej, co měl oproti olejům do benzína ještě přísadu proti pryskyřičnatění proniklé nafty do oleje.

- djdekl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Předepsanej je úplně stejný olej 5W30 a interval 25-30tis km (motor je "stejnej" jako u Mondea MK3)
- Yeshterr
- Test driver
To je fakt interval výměny u nafty 25-30tis. ?
Dřív u starejch naftovejch atmosfér to právě kvůli tomu pryskyřičnatění bylo častěji než u benzínu...asi to je už ňáký vymakanější. 

- jimm
- Zkušený
Ted jsem z toho jelen jak jsem pochopil tak pro motory duratech je lepší mot.olej 5W-40.Já používám taky 5W-30.Myslel jsem že olej 5W-40 je jenom alternetiva
Jak Yeshterr píše je lepší ta 40,takže dám ne slovo odborníka a příště vyměním olej z touto vizkositou
Pač chci do mýmu mondeu dopřát to nejlepší 

ford mondeo 1.8 92kw lpg elpigaz r.v.2001 https://www.lpg.cz/main/
- Yeshterr
- Test driver
Já tomu, co říkal, resp. psal ballu veřím. Celkem logicky popisuje důvod, proč výrobce doporučuje olej s nižším letním stupněm viskozity, než by měl v reálu být. Holt emisní normy se musí plnit a třeba SCičko zahlušený miliardou katíků a lambd kvůli plnění euro 4 je toho smutným důkazem 

-
- Nováček
mám taký dotaz bol mi prehratý soft na riadiacej jednotke motora a hned mi začala svietiť kontrolka na výmenu oleja v motore motor 2,0 TDCI 103kw mk4 teraz neviem či je treba fakt vymeniť ten olej alebo prešla tá hláška pri aktualizácii softu lejem tam MOBIL 1 0w-30 ubehnuté bolo okolo 5000 km od predošlej výmeny zdá sa mi to akosi skoro síce mam filter častíc no možne je všetko teraz otázka aký mí doporučite olej ten mobil je dost drahý a menit ho tak často no neviem neviem predtým mi to hlásilo po 10000 km
- Systemofamondeo
- Junior
ballu píše:Na 10W40 máš ještě čas, ale dej tam 5W40 a budeš mít klid. Já ho tam liji 60tis. km, a na výkonu a spotřebě nic nepozoruji, jak vyhrožují v manuálu. Po 15tis.km , od výměny k výměně nedolívám, olej klesne maximálně od horní rýsky do polohy na střed mezi horní a spodní. Na emisích STK lepší hodnoty jako při dovozu do ČR, kdy tam byl ještě ten opěvovaný 5W30![]()
. A to i po 3500 km dovolené do Řecka, kde někteří ,jinde o tom psali, že jim motor v 36st vedru v zátěži ve stoupání na 5W30 ztrácel výkon a to je pánové přidírání špatným mazáním - trhání olejového filmu . Tomuto problému, co jsi popisoval ve výšší zátěži a teplotách , moc lidí zde nevěří a stále lijí do auta dle manuáliu fordí specifikaci 5W30 A1/B1, přitom, jak jsem zde několikrát psal, ne že to motor potřebuje ,on jen tuto možnost povoluje, ale emisní teror udává co tam lít, bez ohledu na výdrž motoru.
Ty měníš olej po 60000 km a spadne ti jen o půl rysky jo za celou tu dobu?To než bych najezdil tak je ale 5 let!jak už sem psal jezdím necelej rok a už sem musel litr a něco dolít

Ford Mondeo 2001 1,8 Duratec 92kW GHIA Liftback
- Yeshterr
- Test driver
Hele já myslím, že jsis to špatně přečetl, poněvadš ballu píše:
Já ho tam liji 60tis. km, a na výkonu a spotřebě nic nepozoruji, jak vyhrožují v manuálu. Po 15tis.km , od výměny k výměně nedolívám, olej klesne maximálně od horní rýsky do polohy na střed mezi horní a spodní
Ale to neva, překoukne se každej
Jinak těch příčin může být víc, Tebou zmiňovaná gufera na ventilech, netěsnost pístních kroužků, únik z vany, únik okolo gufera na klice, vadné těsnění pod hlavou...
Spíš než časový údaj napiš, kolik jsi toho za ten rok, co jsi dolil ten litr a půl , najezdil. Pak se dá posoudit. Kontroloval jsi, jestli neutíká kolem těsnění pod vanou? Nebo do chladícího okruhu (šlem), nebo kolem gufírek u ventilů či pístních kroužků (prskání černé mastnoty z výfuku či nerozplývající se kouř) ?
Já ho tam liji 60tis. km, a na výkonu a spotřebě nic nepozoruji, jak vyhrožují v manuálu. Po 15tis.km , od výměny k výměně nedolívám, olej klesne maximálně od horní rýsky do polohy na střed mezi horní a spodní
Ale to neva, překoukne se každej

Jinak těch příčin může být víc, Tebou zmiňovaná gufera na ventilech, netěsnost pístních kroužků, únik z vany, únik okolo gufera na klice, vadné těsnění pod hlavou...
Spíš než časový údaj napiš, kolik jsi toho za ten rok, co jsi dolil ten litr a půl , najezdil. Pak se dá posoudit. Kontroloval jsi, jestli neutíká kolem těsnění pod vanou? Nebo do chladícího okruhu (šlem), nebo kolem gufírek u ventilů či pístních kroužků (prskání černé mastnoty z výfuku či nerozplývající se kouř) ?