Stránka 1 z 1

Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 16.04.2022 13:01
od GoofyX
Ahoj všem, mám pár nejasností ohledně systému zamykání v Mondeu MK3 2004 kombi.
Ať zmáčknu na klíči tlačítko odemykání/zamykání 1x nebo 2x, vždy odemknu celé auto včetně kufru. Na přechozím modelu (2001 kombi) mi to fungovalo na jedno cvaknutí(odemknout) dveře řidiče a na druhé cvaknutí všechny ostatní, kromě kufru, ten šel jen tím tlačítkem na klíči pro kufr, jinak byl zamčený. Při zamykání se pak zamknuly všechny dveře jak na jedno, tak i na dvě. Tam jsem viděl smysl tlačítka pro odemčení kufru v interiéru, jenže nefungovalo 😃 . Zkusil sem i podržet naráz odemknout a zamknout, auto sice blikne, ale nic se nezmění.

To mě vede k druhé nejasnosti, a to je tlačítko odemykání kufru v interiéru. Vzhledem k tomu, že se mi kufr odemkne centrálně, má vůbec nějaký smysl to tlačítko? Mimochodem v příručce o něm není ani zmínka, není ani zakreslené na plánku. Ještě pro zajímavost, na předchozím kombi jsem měl kromě spínače i zámek na klíč na kufru, ale byl taky nefunkční..na novém je jen spínač.

A poslední věc..nastavil sem si automatické zamykání po rozjezdu a problém je v tom, že když dojedu do cíle, tak dveře spolujezdce jdou otevřít, ale moje u řidiče ne, ani kličkou ani nejdou odemknout na dveřích, musím odemknout dálkou. Dnes sem zkusil otevřít jako první svoje a to se odemklo celé auto, ale jak se otevřou dveře u spolujezdce jako první, pomůže jen dálkáč. Nechci se v tom nijak rýpat, jsem rád, že vůbec funguje centrál :D ,spíš mě zajímalo, jestli tomu někdo víc rozumí. Mám pocit, že centrál v Mondeu je totiž taková záhada sama o sobě..ani bych se nedivil, kdyby to celé byla otázka volitelné výbavy(jen pro odlehčení)
Třeba mi tady někdo objasní jak to funguje, předem děkuju

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 16.04.2022 14:01
od stano.
Prvy bod: to sa da nastavit. Nejako podrzis gombiky na dialkovom a prepinas tie 2 moznosti.
Treti bod: asi mas vymeneny zamok v dverach vodica. Kable mas a auto je nastavene na klasocke zamky, ale vo dverach je vymeneny zamok s dvojitym zamykanim.

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 16.04.2022 18:58
od gecko-x
Ad1
Podrž obě tlacitka na dalce zaraz, odemceni i zamčení 😀

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 16.04.2022 19:15
od GoofyX
Díky za reakce, jak už píšu na konci bodu1..zkusil sem naráz podržet tlačítka odemknout a zamknout pár vteřin..auto sice blikne, ale nic se nezmění :D
A to vysvětlení bodu 3 moc nechápu..ale jak už sem říkal, sem rád, že mi vůbec funguje centrál a nehodlám se v tom víc vrtat..:D jen sem tomu chtěl nějak přijít na kloub. Ještě jsem nikde nenašel vysvětlení pro to tlačítko na kufr v interiéru.

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 16.04.2022 23:07
od oscaar
Mám mk3 sedan a ten zámek v kufru mám funkční, myslím že to fungovalo pouze u sedanu. Změna režimu odemykání se dělá těmi tlačítky odemikani/zamikání, obě současně zmáčknout a držet 6 s. Změna se potvrdí bliknutim blinkrů. A to tlačítko otevírání kufru z interiéru, je tam díky tomu, že ho měl Focus mk1. A ten měl na kufru pouze zámek na klíč ale bez tlačítka. Mondeo je vyrobené dle platformy Focuse. To odemikani zevnitř auta. Do Focuse a mondea se dávali i zámky s dvojitým zamikáním. Mám dvojité zamikání, když zamkneš jednou, dveře jdou otevřít zevnitř klikou a když do 3 s zmáčkneš ještě jednou zamknout(bliknou blinkry) . Tak se zamkne dvojitě a to neotevřeš ani zevnitř. Já jsem si to změnil přes ForScan a zamikam dvojitě na jedno zamknutí. Zřejmě někdo měnil zámek u řidiče a dal tam zámek s 8 piny na dvojité zamikání.

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 18.04.2022 10:39
od GoofyX
No jak už píšu asi po třetí :D Změna systému zamykání na klíči podržením obou tlačítek naráz u mě nefunguje, auto sice blikne, ale nic se nezmění..pořád zamknu i odemknu na jedno stisknutí celé auto..
Takhle..když dojedu do cíle, tak si spolujezdec dveře otevře ale já ne a nejde to odemknout ani na dveřích..pro odemčení ale stačí zmáčknout jen jednou..tudíž pro správnou funkci by bylo potřeba vyměnit zámek řidiče?

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 18.04.2022 12:40
od Jemar
Pokud je třeba zámek řidiče odemykat na dvakrát, je třeba ho vyměnit za jednoduchý. Možná potom bude fungovat i ta změna způsobu zamykání zmáčknutím obou tlačítek.

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 18.04.2022 22:39
od oscaar
:hhura: Tak jsem to přesně myslel, když ty dveře řidiče. Nejdou otevřít zevnitř a ostatní ano. Tak tam někdo dal dvojitý zámek dveří místo jednoduchých. Pozná se to jednoduše, když sedí v autě a zamkne se přes DO. Tak klikou neotevře dveře zevnitř. A až zamknu dvojitě, tak až potom bliknou blinkry.

Re: Filozofie zámků Mondeo mk3

Napsal: 20.04.2022 20:30
od GoofyX
Dneska jsem třeba 2x vždy po dojetí do cíle vzal za kliku u řidiče a vše se odemklo..nějak si to dělá co chce a na to já nemám nervy :D . Deaktivuju to a bude klid.