Domaci dobijeni elekroauta / hybridu

Moderátor:phofy
stano.
Člen klubu
Člen klubu

Re: Domaci dobijeni elekroauta / hybridu

Příspěvek od stano. » 16.01.2026 11:47

Mas si to predpripravit este pripojene na kabli.
Enyaq nie je vhodne pouzivat za etalon elektro aut. Ma vela veci technologicky zastaralych a/alebo nedotiahnutych.

Sentik
Test driver
Test driver

Příspěvek od Sentik » 16.01.2026 11:52

Já vím, ale bylo mi to předáno, tak jsem s tím jel :oops: Ono by bylo to srovnání zajímavý napříč značkama, předpokládám, že Tesla tohle bude mít lepší, že tam ten mráz nebude třeba tak strašně limitující, u toho Enyaqu to byl opravdu razantní propad....

Z pohledu jízdy mi Explorer přijde "úplně jinde", v dobrým slova smyslu.
Wiki:
"Zahryovat, býti Zahryován" - náhodná a opakovaná bezdůvodná kontrola účastníka sil. provozu, kdy je příslušníkem PČR tento vyhodnocen jako živel podvratný, přičemž zpravidla jde o řidiče slušného, bezúhonného a předpisů dodržujícího

Stanley_vy
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Stanley_vy » 16.01.2026 12:05

Explorer je taky na VW (stejně jako dvojče Capri, které jsme zkoušel já), ale oproti Enyaqu je to asi už o něco dál.

Raada
Test driver
Test driver

Re: Nabíjanie elektromobilov doma

Příspěvek od Raada » 16.01.2026 13:16

karolkopictures píše: 16.01.2026 08:49
Raada píše: 05.01.2026 15:18 Jasny, takze mas trifazove nabijeni a dle infa, co jsem dohledal tak muzes snizit nabijeci vykon (v aute nebo mozna i v aplikaci) az na 3x6A tj.
Ahoj vieš mi prosím poslať link kde si sa to dočítal? Včera sme doma skúšali to zníženie nabíjacieho výkonu ale ani v aute ani v app. sme to nenašli, jedine wall box sa dá znížiť na 8A. Reálne to išlo 7,5 A
Hele, asi jsem to zadal pres Chat GPT nebo Google. S tim autem nemam realne zkusenosti, tak tam samozrejme mohla byt nepresna informace resp. treba az od urciteho rocniku.

Jinak zimni jizdy s EV jsou kapitola sama pro sebe. Je potreba si uvedomit, ze EV ma v mrazech a tim spis bez tepelneho cerpadla a na kratke trasy (s plnym komfortem tj. vyhrata kabina) spotrebu brutalni. Zatimco v lete ma treba takovy starsi Enyaq spotrebu pod 20kWh/100 tak v zime se bez problemu muze dostat na kratkych trasach i na 50. To pri male baterce muze znamenat klidne realny dojezd kolem 100km. Na druhou stranu - 50kWh/100km je pri domacim nabijeni ekvivalent radove 1,5-1,8Kc/km tj. porad vyrazne levnejsi nez trapit diesel, ktery na tu stejnou trasu bude mit realnou spotrebu klidne 10-12 litru (mesto, kratka jizda 5km s vymrzlym autem) = radove 3-3,5Kc/km.

Takze to chce jezdit budto s vyhratym autem (nejen kabina, ale i baterka) na kabelu, mit auto v garazi nebo jezdit delsi trasy, kde ten narust spotreby je vyrazne nizsi. Samozrejme je vyhoda mit auto s tepelnym cerpadlem. Ja mam treba v lete prumernou spotrebu 15kWh/100 a v zime se pohybuju v prumeru kolem 19. Na delsi trase dokazu jet i dalnici kolem 19-20 tj. realny dalnicni dojezd mam lehce pres 300km a to se da. V lete je to cca 400km.

No a pak to chce zmenit mysleni oproti spalovaku - ano, je to vyrazne vice o planovani. Takze je dulezite se drzet zakladniho principu, ze auto se nabiji, kdyz stoji tj. pres noc, behem prace, nakupu atd. Pak se nikde nemusi pri beznem pouzivani cekat na nabijeni. Pri dalkove jizde to je uz jina kategorie - pokud nechce platit clovek predrazene nabijecky CEZu (18Kc/kWh), ale chce treba rychle a levne Tesla nabijecky (bezne 6-10Kc/kWh) tak uz musi vice planovat, auto samozrejme na rychle nabijeni predehrat (jinak i 300kW nabijecka bude nabijet velmi pomalu) baterku. Jako prvni zastavit, zapojit a pak se dojit vycurat, dat si kafe a za 20 minut lze jet zase dal. V realu stravim i se spalovakem na benzince podobny cas.

Jinak kazde slusnejsi EV ma moznost si auto pres aplikaci vytopit a nastupovat do krasne tepleho interieru, bez smradu. Takze uplne nechapu, ze nekdo muze rikat, ze EV netopi atd. Topi to bleskove.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“