TO Wolf2:Musím bohužel pro Tebe (žádná SRN nebude ) uznat, že máš asi pravdu. Já jsem to bral tak, že když jsem viděl jak jede auto s H4 a za ním auto s H7, tak mi to světlo připadalo výraznější a i trochu jiné po barevné stránce. Tak jsem to přisuzoval automaticky žárovce a nenapadlo mne, že by to mohlo být i parabolou.
Hurvajs píše:... proč H7 "MÁ LEPŠÍ SVĚTLO" než H4...
H7 NEMÁ lepší světlo, než H4. Při stejné watáži, při stejném výrobci a stejných materiálech (vlákno a náplň) svítí úplně stejně.
Rozdíl o kterém píšeš (lepší barevné spektrum atd.) je pouze v materiálech. U Osramu to je rozdíl např. mezi BILUX, SILVER STAR a NIGHT BREAKER. Ale to je všem jasný.
mm2 michal
Focus MKI 1.6 combi
Mondeo MKIII 1.8 combi
Zarovky v aute nesviti pri 12V ale asi pri 13.5V a pri tomto napeti nemaji stejny vykon. Stejny vykon neznamena stejne svetlo. Zalezi na delce vlakna. h7 sviti o tretinu lepe a to pri mensim vykonu:
E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.36 Předpis 37
h1 pri 13.2V ma 68W delka vlakna je 5.0mm a svetelny tok 1550lm
h4 pri 13.2V ma 68W delka vlakna je 5.5mm a svetelny tok 1000lm
h7 pri 13.2V ma 58W delka vlakna je 4.1mm a svetelny tok 1500lm
h7 je typove novejsi, h4 se uz prestava pouzivat, naopak se budou delat dvouvlakna na kombinaci dalkove/denni...
Zaver: kdyby h7 byla stejne levna jak h1, tak se h1 a h4 vubec nepouzivaji, h4 se pouziva uz jen u levnych aut
Jeste bych chtel dodat ze svetelny vykon neni roven tepelnemu vykonu. Je to prave dano delkou vlakna a velikosti banky. Tepelny vykon je odveden tremi zpusoby prestupu tepla (radiaci, konvekci a kondukci), kdezto svetelny vykon je odveden optikou svetla (hodne podobny princip jako radiace), tedy parabolou, filtrem a sklem.