Pridam svoji trosku:
z mas mam uplne nejradeji hovezi, ale jim ho malokdy. Mam skoro hruzu ze zvejkaciho masa.
Pro me nejlepsi maso zustava Rib Eye. Konkretne Uruguay. Ale i jine jihoamericke staty jsou OK.
Problem doma klidne i u prave svickove je (krome ceny) jednak stari, pak pohlavi a take plemeno. Koupit svickovou z ceske kravy (mlecne plemeno) 28 mesicu stare a chtit z toho udelat mekkou minutku je nemozne.
A jeste ke vsemu asi i hygienicke predpisy. Protoze se u nas prodava maso "cerstve", jen par dni po porazce a to je problem.
Steaky chci tak 300 gr na porci, 3-4 cm. Zasadni problem je dostat/uriznout steak rovnomerne uriznuty. Trochu oliv. oleje a nechat odlezet. Vysoka teplota steakove panve, postrikat olejem a zprudka na zacatku na zatazeni masa, pak zvolnit. Po otoceni pridat kousek normalniho masla, ale tak 2 minuty pred koncem, aby se neprepalilo. Pak polit stavickou a nechat maso odpocinout a mezitim na stejne panvi udelat "topinku" z normalniho chleba- Sumava a pod. Chleba lehce postrikat olejem z obou stran a dat opect na panev. Donasakne to trochu stavy z masa a chut a vune je uplne skvela.
Me osobne vyhovuje steak spis na panvi, na grilu se mi to tak dobre nedari.
Samostatnou otazkou je zdroj masa. Makro /Metro je solidni a relativne casto se da koupit dobre maso za solidni cenu pres slevomat, vykup to a podobne slevove servery.
Mnam
