Kolísání volnoběžných otáček Duratec HE 1.8, při pohybu auta

petlin
Nováček
Nováček

Re: Kolísání volnoběžných otáček Duratec HE 1.8, při pohybu auta

Příspěvek od petlin » 13.11.2012 14:39

Focus 1,8 92kW,2008,70000 km LPG.
Po preštudovaní všetkých príspevkov na fóre som sa pustil do čistenia klapky pre padanie otáčok pod 500/min.Na novších vozoch netreba vyberať airbox.Stačí vybrať hadicu medzi airboxom a klapkou,ktorá drží na dvoch S-páskach.Príjemne som bol prekvapený tým,že novšie vozy už nemajú obtokový volnobežný ventil ani plynové lanko.Na uvolnenie klapky treba bežné nástrčkové kľúče,radšej nie vidlicová /žiadny thorx/.Treba vytiahuť konektor s káblikmi z potenciometra.Klapka bola riadne špinavá z motor.časti.Aj po vymontovaní zostáva pootvorená ako pri volnobehu.Nezatvárať nasilu.Čiestenie handriškou,štetkou,trichlórom event.benzínom.Po spätnej montáži som ešte vymenil aj vzduchový filter.Vžsledok bol nad očakávanie,akoby auto malo iný motor.Voľnobeh bezchybný a lepší ťah.Dop.to spraviť už po najazdení 40 000km.Netreba žiadny reset počítača-on si hneď zvykne.Ako vidno,nezáleží na tom,či auto jazdí na benzin alebo plyn-klapka sa špiní pri odvetrávaní motor.oleja.

pepee
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepee » 28.11.2012 23:32

Focus C-Max, 2005, 1,8i Duratec 92kW, 100tkm
Studený motor se mi dusí stejně, jak bylo uvedeno v předchozích příspěvcích. Teplý se v 80% případů chová normálně.
Zpozoroval jsem ještě občasný problém na dálnici - pokud během cestovní rychlosti 160-180 km/h prudce uberu plyn, brzdím motorem na 130 km/h a opět plyn sešlápnu, motor si párkrát cukne.

Neexistuje prosím nějaký fotonávod, jak si vyčistit škrtící klapku? Nikdy jsem to nedělal, nicméně jsem zručný a měl bych to zvládnout. Pár fotek před demontáží by se určitě hodilo, nejen pro mě :wink:
Mondeo Turnier MKIV 2,0 TDCi 103 kW
Focus C-Max 1,8i Duratec 92 kW

petlin
Nováček
Nováček

Příspěvek od petlin » 29.11.2012 17:02

Návodov na internete je veľa.Vyhladaj si v googli " Service:vyčištení škrtící klapky svépomocí".Tento návod je pre staršie motory,ktoré ešte majú plyn.lanko a volnobežný ventil.Tu je viac roboty.Novšie motory to už nemajú a tam je čistenie jednoduchšie.Keď sa pohrabeš na fóre v motoroch benzínových 2004-2010 tiež sú tam odkazy.

klasik
Nováček
Nováček

Příspěvek od klasik » 29.11.2012 17:49

Myslím, že čištění klapky téměř ničemu nepomůže. Klapka je na ose, která je vrazena velice silnou pružinou. To by musela být opravdu velice zašpiněná, aby kvůli tomu klapka nějak drhla.

yellow7431
Nováček
Nováček

Příspěvek od yellow7431 » 03.12.2012 19:44

Nazdar, no ja som klapku vyčistil a taktiež som pootočil to plastové koliečko v potenciometri a výsledok? Otáčky nepadajú a pekne sa držia. Ešte som zvedavý ako sa to bude správať po 500km, ale mne určite vyčistenie pomohlo.
Ford focus C-max 2006, 1.8 - 92kW, flexifuel - E85, 154 000km
LPG - Gastech

pepee
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepee » 03.12.2012 20:12

Nezměnilo se náhodou chování motoru kvůli pootočení základní polohy škrtící klapky?

Chápu správně, že máš nyní klapku stále trochu pootevřenou?

Není mi uplně jasný vztah "plastového kolečka" s potenciometrem. Potenciometr má delší rozsah a lze vynechat jeho poškozenou plochu bez ovlivnění otevření škrtící klapky?

klasik
Nováček
Nováček

Příspěvek od klasik » 03.12.2012 20:36

Ne, potenciometr je na klapce a snímá tedy přesnou polohu klapky. Pootočením mezikola se eliminují vůle. Pokud ale otáčky motoru kolísají, tak je zřejmě chyba v pohonném motorku klapky a změnou jeho pootočení vůči klapce se chybná poloha motoku přesune jinam, kde to nevadí. Logicky nejcitlivěji reaguje motor právě ve volnoběžných otáčkách a zde se chyba motoru projeví nejvíce. Poposazením převodových kol se chyba motoru přenese do jiných otáček motoru.
Pokud rozhodíte převod klapky, tak je třeba resetovat řídící jednotku a ta si klapku sama nakalibruje. V mém případě ona kalibrace trvala 100km, ale pravda je, že jsem jek z toho 80 km po dálnici. Spíše to chtělo více střídat režimy a kalibrace by proběhla jistě rychleji.

pepee
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepee » 03.12.2012 20:56

Díky za perfektní odpověď ;-)
Nicméně je jasné, že vyčištění + poladění dráhy potenciometru problém úplně neřeší, ale spíše oddálí. Poreferuju, jak dopadlo moje snažení, snad se k němu dostanu do Vánoc. Pokud nepomůže, budu řešit výměnu komponenty v servisu.

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 06.12.2012 22:02

pepee píše:Pokud nepomůže, budu řešit výměnu komponenty v servisu.
aby te z ceny klapky neklepla peepka .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

yellow7431
Nováček
Nováček

Příspěvek od yellow7431 » 13.12.2012 20:09

zdravím, tak po vyčistení otáčky držia, ale objavil sa mi nový problém a síce zlé štarty pri teplotách pod nulou. Bez toho, aby som nemal plyn na podlahe neviem naštartovať. Občas si pripadám, že štartujem starú škodovku, a potom motor "klepe, trhá" ako by išiel na tri valce. Akonáhle sa motor čo i len trochu zahreje tak štartuje na bez problémov.
Volal som s mechanikom, resp. troma, dvaja to vidia na výmenu klapky a jeden na snímač teploty v súvislosti s bohatosťou zmesy. Výmenu klapky mi taktiež odporúčal mechanik priamo z Fordu a taktiež spomenul, že by mala pomôcť výmena klapky z 2,3l motora - stretol sa už s tým niekto, neviete o nejakom vlákne, kde by som si prečítal viac?
Tie studené štarty, na čo sa primárne zamerať, klapka, snímače alebo niečo iné. Baterka je nová, sviečky majú cca 10k km, do nádrže doliate aditívum proti zamŕzaniu a na prečitenie vstrekov - prejdené cca 300km.
Ďakujem za rady.
Ford focus C-max 2006, 1.8 - 92kW, flexifuel - E85, 154 000km
LPG - Gastech

pepee
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepee » 13.12.2012 20:33

Zajímavé, mně se to projevuje v podstatě z 90% stejně.
Teď při startech v mrazu mi motor na první nastartování chcípne vždy, na druhé se sbírá, po 20 sekundách už běží tak nějak normálně, během rozjíždění každé sešlápnutí plynu doprovází jisté "zakuckání".

Dnes jsem chtěl vynechat fázi prvního chcípnutí, tak jsem pořádně šlápnul na plyn a motor střelil do sání.

Foki: Pomůže 100% výměna potenciometru? Jak to vychází finančně? Psals okolo 2000Kč, to je materiál s prací a DPH? Jak to vychází časově, dá se to udělat na počkání?
Co říkáš na tu střelu do sání? (v létě se nestřílelo, svíčky měněny v autorizáku před 5tkm).

SlaJ
Nováček
Nováček

Příspěvek od SlaJ » 29.12.2012 18:32

klasik píše:Tak jsem se do opravy nakonec pustil sám.
Odmontoval jsem celou klapku a vyčistil ji od karbonu.
Sejmul jsem plastový dekl ovládání klapky, abych se podíval, jak vypadá mechanismus ovládání. Ten funguje tak, že motorek otáčí klapkou skrze vloženeé ozubené kolo. Klapka je vracena do zavřené polohy poměrně silnou pružinou. Snímač polohy klapky
(potenciometr) je uvnitř plastového krytu a je nerozebíratelný.
Preventivně jsem posunul vložené ozubené kolo o pár zubů, kdyby náhodou byly opotřebované.
A výsledek? Po resetu a najetí cca. 200 km závada zcela zmizela a vše pracuje jako má. Volnoběh 750 ot. při stojícím autě a 800-850 při jedoucím.
Těžko soudit, čím to tedy vlasně bylo. Rozhodně to tedy nebylo snímačem - potenciometrem. Buď šlo o vůle v převodu a nebo měl vliv usazený karbon na klapce nebo kombinace obojího.
Pozor při povolování šroubů M4 držících plastový kryt převodu. Jsou dobře zalepené a jeden se mi tak podařilo ukroutit.
Měl jsem podobné problémy, po vyčištění klapky, přesazení ozubeného kolečka klapky, po resetu a najetí cca 100km vše šlape jak má. A také jsem ukroutil jeden šroub na plastovém krytu.
Přidávám odkaz na video klapky bez krytu, snad někomu pomůže pro lepší představu oč jde.
http://youtu.be/Nef5iBRYOTw

jimm
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od jimm » 01.01.2013 21:03

Já měl taky podobný problém,po sešlápnutí plynu motor krátkodobě vynechal,vyměnil jsem svíčky,dal jsem svíčky zn.beru z odtrhem 1.3mm.Po výměně motor šlape jak hodinky.
ford mondeo 1.8 92kw lpg elpigaz r.v.2001 https://www.lpg.cz/main/

ipetr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ipetr » 05.01.2013 21:46

Po přečtení příspěvků si myslím, že mám u mého 2.0 motoru stejný problém se škrtící klapkou. V týdnu na to jeden den vlétnu, už jen sehnat někoho, kdo mi provede reset adaptačních hodnou.

Uvidíme jak to pomůže.

klasik
Nováček
Nováček

Příspěvek od klasik » 06.01.2013 09:10

Pro resetování stačí odpojit akumulátor na cca. půl hodiny. Poté je třeba najezdit pár desítek kilometrů v proměnlivým režimem.

Odpovědět

Zpět na „Focus - benzínové 2004 - 2011“