Pískání vodní pumpy

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
pipin
Nováček
Nováček

Pískání vodní pumpy

Příspěvek od pipin » 28.08.2006 19:59

Obracím se na vás moudří fokusáci se žádostí o radu. V létě 2005 se u mého ff který byl tehdy ještě v záruce projevila neobvyklá závada(alespoň podle servisu). Po pořádném zahřátí motoru se začalo z prostoru drážkového řemene ozývat přerušované pískání jakoby prokluzoval řemen na některé kladce nebo řemenici alternátoru. Dalo se to jen valmi obtížně identifikovat odkud to pochází ale všechno ukazovalo na řemenici vodního čerpadla . Po dlouhém martýriu v servisu kde na přeskáčku povolovali a zase utahovali řemen ho nakonec vyměnili ,což jsem musel cvaknout a výsledek byl že to pískalo dále a ještě to zesílilo. Pak konečně došli na to že by to mohla být vodní pumpa a technik mi vysvětlil, že vodní pumpa má těsnící gufero na hřídelce a že to guferko obcas když je suché píská . Prý to nevadí že se nic neděje a na funkci to nemá vliv. Stačí prý to těsnění namazat a bude to dobré.Samozřejmě ,protože to bylo v záruce tak jsem je dokopal k výměně a byl klid. Po pískání ani stopy. No a co se nestalo , léto rok 2006 a pískání je opět spátky . Pokud je chladněji je méně intenzivní ale pokud je nad 25 C tak to kvičí hrozně . Jinak čerpadlo se zdá být OK a nic nenasvědčuje tomu že by to mělo být někdy jinak. Nicméně jako strojaře mě to štve jako těžkej hřích a myslím že bude dost těch co mě na tomto foru pochopí. Nemáte někdo podobnou zkušenost a způsob jak tuto nepříjemnost vyřešit :?: :?: Samozřejmě je alternatíva zajet k henrymu tady je pokud se tomu je možno vyhnout velmi rád to udělám :lol: Díky za všechny rady které se zde oběví. Jistě věc vyřeším a ozvu se.
Ford C Max 1.8 TDCI

martas69
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Pískání vodní pumpy

Příspěvek od martas69 » 29.08.2006 00:40

pipin píše:Obracím se na vás moudří fokusáci se žádostí o radu. V létě 2005 se u mého ff který byl tehdy ještě v záruce projevila neobvyklá závada(alespoň podle servisu). Po pořádném zahřátí motoru se začalo z prostoru drážkového řemene ozývat přerušované pískání jakoby prokluzoval řemen na některé kladce nebo řemenici alternátoru. Dalo se to jen valmi obtížně identifikovat odkud to pochází ale všechno ukazovalo na řemenici vodního čerpadla . Po dlouhém martýriu v servisu kde na přeskáčku povolovali a zase utahovali řemen ho nakonec vyměnili ,což jsem musel cvaknout a výsledek byl že to pískalo dále a ještě to zesílilo. Pak konečně došli na to že by to mohla být vodní pumpa a technik mi vysvětlil, že vodní pumpa má těsnící gufero na hřídelce a že to guferko obcas když je suché píská . Prý to nevadí že se nic neděje a na funkci to nemá vliv. Stačí prý to těsnění namazat a bude to dobré.Samozřejmě ,protože to bylo v záruce tak jsem je dokopal k výměně a byl klid. Po pískání ani stopy. No a co se nestalo , léto rok 2006 a pískání je opět spátky . Pokud je chladněji je méně intenzivní ale pokud je nad 25 C tak to kvičí hrozně . Jinak čerpadlo se zdá být OK a nic nenasvědčuje tomu že by to mělo být někdy jinak. Nicméně jako strojaře mě to štve jako těžkej hřích a myslím že bude dost těch co mě na tomto foru pochopí. Nemáte někdo podobnou zkušenost a způsob jak tuto nepříjemnost vyřešit :?: :?: Samozřejmě je alternatíva zajet k henrymu tady je pokud se tomu je možno vyhnout velmi rád to udělám :lol: Díky za všechny rady které se zde oběví. Jistě věc vyřeším a ozvu se.
Tak v současné době mám podobný problém... vlastně stejný... Z fokim jsme pumpu rozebrali a promazali... je to výrazně lepší, ale sem tam se ty zvuky ozývají a myslím, že až se olej vymele, bude to pískat dále... Nevím... řekl bych, že je to konstrukční vada té pumpy.

Jinak ve fordu mi řekli, že mám zkusit nalít mastnější nemrznoucí směs - prý by se to mohlo vyřešit, ale co tím konktrétně mysleli opravdu nevím... resp nevím, jak poznám mastnější směs:o)

ihrdlick
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ihrdlick » 29.08.2006 06:32

Mi taky pumpa pískala (viz "Vodní pumpa") a mechanik mi řekl, že je to lepší vyměnit, než něco riskovat. Sehnal jsem kvalitní neoriginálku, ale přímo do mojeho FoFo za 1051,- (cena je po všech slevách, co tam měl kámoš).
http://ford-focus.cz/modules.php?name=F ... 3d9d9fb4cb
Obrázek
1.6i 2000*Facelift*16"*EA*DIGI KLIMA*BC*PA

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 29.08.2006 19:22

Jen teoreticky:
Neni to gufero z NBR - obycejne pryzove a neslo by vymenit napriklad za drazsi z Vitonu?
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

pipin
Nováček
Nováček

Příspěvek od pipin » 29.08.2006 21:02

Tak to jsem rád :D že nejsem sám , se svým problémem. Čistě teoreticky nemůže mastnější směs pomoci protože podle všeho píská gufero které brání průniku prachu do čerpadla a ne mechanická ucpávka která má vliv na samotnou těsnost a funkci pumpy. Bohužel neznám přesnou konstrukci téhle pumpy ale pokud je to skutečně pouze gufero není boha aby to promazání neodstranilo pokud se použije vhgodný mazací tuk tak to musí být minimálně na rok OK. Naše firma čerpadla vyrábí a vím že se tu a tam vyskytne pískající gufero které je nutno promazat aby bylo zticha. Další možností je případná výměna gufera za nějaké kvalitnější. Je jich na trhu hromada pokud henry nepoužil nějaký nestandartí rozměr. Horší by bylo pokud by pískala ucpávka ta se mazat nadá a určitě by byla brzo po smrti. Ale zase se mi nezdá že by na čerpadle ff které se už nějaký pátek vyrábí byla nějaká zásadní konstrukční chyba . Mimochodem mám už druhého ff a u prvního nebylo po pískání ani vidu ani slechu.Takže rozhodující je jestli je mezi náma někdo kdo měl čerpadlo rozkuchané a je mi zchopen říci případně schematicky nakreslit jak je řešeno těsnění pumpy a já se pak vnořím do motoru a musím to nějak vyřešit . Samozřejmě se podělím o zkušenosti.
Ford C Max 1.8 TDCI

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 29.08.2006 22:03

pipin píše:... Naše firma čerpadla vyrábí ...
A od nas jste brali a mozna jeste berete motory. :wink:
Obrázek
Obrázek

pipin
Nováček
Nováček

Příspěvek od pipin » 30.08.2006 19:39

To je možné co jsi za firmu :?:
Ford C Max 1.8 TDCI

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 30.08.2006 21:38

pipin píše:To je možné co jsi za firmu :?:
Byvaly MEZ Frenstat. :wink:
Obrázek
Obrázek

astor
Nováček
Nováček

Příspěvek od astor » 30.08.2006 21:45

Aha , tak už jsem zase díky foru o něco chytřejší. Jak motor pořádně zahřeju, taky mi to přerušovaně píská. Hnusnej zvuk. Stříkal jsem tím směrem WD bez většího úspěchu. Namažu tedy Gufero.
FF 1.6 kombi - stříbrný 5/2004 <a href="https://img407.imageshack.us/img407/2353 ... 0.gif"></a>

pipin
Nováček
Nováček

Příspěvek od pipin » 31.08.2006 19:05

to Pelen: asi se něco bere ale není to můj kšeft takže nevím jistě.

toAstor: Stříkáním do prostoru čerpadla namažeš maximálně tak drážkový řemen a pak bude prokluzovat. To se bude muset řešit rozebráním a promazáním. Ale zatím ještě čekám jestli se někdo neozve a nenapíše něco o konstrukci pumpy. Nechce se mi do toho jít naslepo protože moje auto často jezdí a nemůžu to na týden odstavit a zhánět nějakou součást. To musí být rychlá akce :D s dobrým koncem.
Ford C Max 1.8 TDCI

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 31.08.2006 19:27

pipin píše:... Nechce se mi do toho jít naslepo protože moje auto často jezdí a nemůžu to na týden odstavit a zhánět nějakou součást. To musí být rychlá akce :D s dobrým koncem.
To je spravny pristup. Take jsem montoval pipak, az se tu objevilo, jak se dostat bize k prepinaci svetel. :wink:
Obrázek
Obrázek

Beri
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beri » 24.03.2007 16:26

Tak dneska jsem sundal klíňák a zjistil jsem že to pískání dělá taky v.pumpa. Mám v plánu ji vyměnit, ale zajímalo by mě jestli to zvládnu sám. Když sundám řemenici, tak bych po povolení čtyř šroubů měl dostat pumpu ven, jestl se nepletu. Jen mi jde o to jestli ji dostanu do boku ven, jelikož tam není moc místa.
Může mi někdo poradit jestli to tak je (třeba Foki, ten s tím má určitě zkušenosti) nebo na co si mám dát ještě pozor.
Díky za radu.
Ford Focus 1.8 16V Ghia, 1999, combi
Obrázek

Beri
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beri » 26.03.2007 20:44

Ještě bych se chtěl zeptat, zda-li je potřeba sundávat rozvodový řemen (píšou to v knížce Jak na to), což se mi zdá divný. Myslím že po vyšroubování čtyř šroubů vyndám čerpadlo z bloku motoru, ne?
Když tak mě opravte ať neudělám nějakou blbost. :roll:
Ford Focus 1.8 16V Ghia, 1999, combi
Obrázek

mmm
Nováček
Nováček

Příspěvek od mmm » 07.02.2008 19:00

Ahoj! Tak jsem konečně našel typ závady, která mě trápí. Je to přesně tohle pískání v intervalech a až po zahřátí motoru. Já jsem přiložil prst na řemenici pumpy a cítil jsem i jemnou vibraci při zapískání. Až budete mít tedy někdo radu, jak to odstranit, resp. jestli stačí vyměnit gufero, tak se prosím podělte s radou. Jo WD jsem taky stříkal - je pak všude, jen ne tam, kde má.....

pipin
Nováček
Nováček

Příspěvek od pipin » 07.02.2008 20:04

mmm - tohle jsem řešil s minulým vozem a dokonce opakovaně. Vzáruce mi pumpu měnili pak byl přes zimu klid a vlétě když se auto pořádně zahřálo tak znova .Dělal jsem co se dalo ale vše pomohlo jen chvilku nebo vůbec. Ten pískot vydává gufero hřídele čerpadla které je suché jako pepř. Jediné co by pomohlo vymontovat pumpu demontovat gufero apořádně ho promáznout. Jenže té práce :cry: .Nakonec jsem to nechal bejt a ono to najednou stichlo a už se neozvalo.
Ford C Max 1.8 TDCI

Odpovědět

Zpět na „Motor“