Klimatizacia do bytu

Chcete s něčím poradit nebo se podělit o radu s ostatními?
Moderátor:foki
misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Klimatizacia do bytu

Příspěvek od misoo » 15.04.2010 10:42

Caute, chcem si dat do bytu namontovat klimatizaciu. Malo by to byt zlozene z jednej externej jednotky a dvoch internych jednotiek.
Co som oslovil firmy, tak neskutocna drahota, vsetci sa chcu doslova nabalit... :?

Tak ma napadlo riesenie kupit tu http://www.biga.sk/klimatizacie/sencor- ... -i-o/75613 "material" a nechat si to u nejakeho odbornika namontovat. Len okrem onych predrazenych firiem neviem nikoho zohnat kto by mi to vedel namontovat.

Nemate s tym niekto skusenosti ?
Dik :)

cizaa
.
.

Re: Klimatizacia do bytu

Příspěvek od cizaa » 15.04.2010 10:56

Strejc si pořídil set 1+1, v létě se tím chladil a v zimě topil místo přímotopů, ale nakonec na zimu postavil krb a má úplně vymalováno. Můžu od něj zjistit podrobnosti, ale nejdřív tak do týdne, jak moc na to spěcháš?
ST170, ´02, 5D, ATE, TRW, Imperial, projekt postupné restaurace na sérii :-)
Obrázek
Fiesta 1.4 Titanium ´09, 3D, Squeeze
Fiesta 1.3 ´98, 3D, Modrá
GALERIE
EX: Focus 1.6 ´98, 5D, Moondust

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 15.04.2010 11:00

miso neboj nie je to žiadna veda...

ja som si klimu montoval sam aj s 7 m vedením medennych trubiek, ktore som si za 1000 ku dokúpil (tu vedia tak odrbavať ako prasa že 1 m = 1000 sk :D ) a tie ich špeciálne konzoly pod klímu že 1000 Sk kus... (a ja som si dal v robote spraviť ovela masívnejšie za 200 korún obe :D

jedine som si musel dať doplniť kvapalinu kvoli tej dlžke trubiek na to sú najlepší opravári chladničiek to je to isté a cena úplne inde ako špecializovaný montéri klimatizácií... za 1000,- (tie trubky som bral od neho a aj mi ich potom zarezal na mieru ked už to bolo skoro cele zmontovane... a hned to doplnil a šmytec)

skús nejakého opravara chladničiek osloviť uvidíš...

plus plastové lišty a hadica na kondenz... 500,--

čiže celkovo ma montáž, materiál, doplnenie atd. vyšlo na 3500 korún a v obchode mi to vyčíslili na 11 000,-- :D :D :D jeden den roboty... a pritom klíma stála 18 000,--

ináč neviem či by ta lacnejšie nevyšlo 2 menšie klímy, lebo s tymyto duálnymi je to také zamotanejšie...

(jo a dúfam že aj s tepelným čerpadlom, nechce sa mi to otvoriť ten link), už som sa tam nejako preklikal ale ta 1810 nie je dvojjednotkova ?
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta :-) + 100 fordích koníkov
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 15.04.2010 11:30

cizaa : dik, nejako mi to neponahla, len by som to nerad riesil tesne pred letom, to potom uz vobec nikoho nezozeniem... :D

madbugie : tak to by ma zaujimalo, mne ponukali samotne montaze za 400 - 700 evri... :? tiez by som si to chcel rad namontovat sam, ale nemam potrebne know-how a kamos ma od toho celkom odhovaral... ale mozme sa dohodnut ze ti dam 200 evri a ty by si si spravil ku mne vylet aj s prislusnym naradim a matrosom, dali by sme nejaky obedik a vecer spojili s mini zrazom tu u nas pod dubom ako zvykneme... hm? myslim to vazne !! :)
a s tym 2x 1+1 to neni zly napad, aj ked dva ventilatory nebolo by to zbytocne mrhanie priestorom a peniazmi ? aj ked neviem kolko stoji "dvojita" externa jednotka... :roll:

PS: u mna by bola montaz asi jednoducha, prikladam nakres izieb
Přílohy
klima.JPG

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 15.04.2010 12:10

ty vole tak to je pálka za tú montáž, ale šak Blava že áno, aj ked TT v tomto nijako nezaostáva a ono predsa len to bolo pred 3 rokmi...

montáž 1. je uplne v pohode len skrz stenu preraziť cca 5 cm dieru...

montáž 2. bude zajímavejšia... aké velké je to balkonove okno resp. dvere (myslím ako vysoko) či sa tam bude dať ťahať trubky ja som dával do lišty 8 cm širokej a 4 cm vysokej... lebo trubky musia byť izolované...

akurát vývody kondenzu budeš mať 2 na každej strane balkonu...

hmmm žeby som si založil živnosť na montáž klimatizácií... to je fakt pálka...

ono vrtačka, vrtáky, montážny matroš, trubky, lišty, izolacie, nie su problem zohnať, len zarezať trubky na mieru a v prípade potreby doplniť kvapalinu by musel nejaky chladničkár... (alebo že by som si kúpil rezačku, ináč jednoduchá vec je to...)

ja som mal v návode že ak sa ťahajú trubky viac ako 4 metre tak treba doplniť

si mi nasadil chrobáka do hlavy... :D
Obrázek
Obrázek

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 15.04.2010 12:41

ono ideálne by bolo keby tá vonkajšia jednotka fúkala vzduch von z balkona (ja mám v podstate rovnaky balkon ako ty a mám ju cca 40 ° otočenu, viac sa nedalo kvôli dverám) lebo ono z toho ide fakt horúci vzduch, aj ked zasa čo by robil človek v lete na balkone, ked má doma klímu :D

naopak v zime fúka ešte studenší vzduch... a aj pri -5 °C sa s tým dá efektívne kúriť...

ono multisplit 2+1 býva zhruba v cene 2 singlov takže je to zajedno akurat vonkajšia jednotka možno zaberá trošku menej miesta, ale zasa je väčšia ako u singla ... tak si vyber...
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 15.04.2010 13:29

pripadne by sme to mohli natocit o 90° namontovanim lepsich konzol, nie ? ale aj keby sa to nedalo a fukalo do balkona, tak nevadi, my tam maximalne tak susime pradlo. takze este mi aj skor vysusi :D
a vrtacku dobru mam, aj nejake zakladne prislusenstvo (2x25cm vrtak)... len by to chcelo najprv kuknut ci mi to moja elektrika utiahne. byvala majitelka robila komplet prerabku v 2000, ale ked vidim niektore vysledky jej rekonstrukcie, tak by som si to chcel dat najprv premerat :lol:

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 15.04.2010 13:47

no kedže klíma má spotrebu cez 1 kW chcelo by to vlastný kábel a vlastný istič... ja som pri prestavbe tiež ťahal nové káble aj pre umývačku aj pre el. šporák (s klímou som vtedy nerátal)

tak som to pripojil na el. šporák - ten predsa len ide z času na čas má spotrebu tuším 2 kW tak som tam dal tuším 15 A poistku alebo 20ku už neviem (15A X 220 V = 3,3 kW) na klasickú sieť zástrčiek, by to asi nebolo to pravé orechové...

ja ti to ked tak odfotím ak chceš... ked už pre nič iné tak pre prípadnú inšpiráciu (ako som klímu zavesil pod strop čiže je nezávislá na stenách... tým pádom volne natočitelná) a tie konzoly unesú tonu... :D a nie to blatové želiezko ktoré ti predajú za 2 litre...

a pri montáži treba mať aj trochu šťastia... ked som prevrtaval z obyvačky do kuchyne tak som zrovna trafil armovanie panelu (vrták v kýbli...) :D a tie železá boli vedla seba 3 no supeeeeeeeeeer tak ta 5 cm diera potom bola ovalna že 5 x 1O CM :D :D
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 15.04.2010 14:26

hehe no pekne... my mame stenu medzi obyvackou a balkonom (tam kde bude zavesena externa jednotka) akoby z dvoch materialov. najprv je asi 5 cm nejaky papundekel a az potom je beton... taz som tam vrtal obycajnu hmozdinku a pri srobovani mi to spadlo niekde dnu... :lol: to bude este terno... :roll: :mrgreen:

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 15.04.2010 19:14

tak tutoka konzolka... pekne do betonoveho stropu a šmytec... voľne natočitelné podla potreby :D (ja viem mali by tam byť silentbloky, aj tie gumové puky niekde mám, ale akosi som sa už nedostal k montáži :D a nejako to nevadí)

no a kedže vykurovacia sezóna práve skončila a v paneláku zima ako prasa tak si dnes po dlhej dobe pekne prikurujeme :D super vec hlavne pre (po zemi loziace) decká...
Přílohy
klima.jpg
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 16.04.2010 10:01

hmmm vyzera to super, celkom sikovne :palec_nahoru:
inac mne funkciu vykurovania netreba, odkedy nam zateplili, tak kurime iba ked su minusove teploty a aj to len minimalne, inak vobec a mame teplo.

davam sem jednu ponuku od firmy KlimaLG :

Vonk.Jednotka FM 15 AH Inverter 1 215,-
Vnút.Jednotka MS 05 AH biela 239,-
Vnút.Jednotka MS 09 AH biela 275,-
Zľava 15% -259,35,-
Prepojovacie potrubie ( Medenné potrubie,prepojovacie vodiče, odvod kondenzu, plastové žľaby , spotrebný material ) 216,-
Konzola 40,-
Montáž 160,-
Celkom bez DPH 2 045,65,-
DPH 19% 388,67,-
Celkom 2 434,32,- €

Charakteristika klimatizačnej jednotky LG
- NEO plasma filter LG - odstraňuje mikroskopické nečistoty, prach baktérie, huby a pachy.
- antikorózna ochrana GoldFin
- automatické čistenie
- režim rýchleho ochladzovania – Jet Cooll
- prúdenie vzduchu CHAOS Swing
- diaľkový ovládač
- nočný režim
- zdravé odvlhčovanie
- automatický reštart
- 24 hod. Časovač, funkcia Hot Start
- automatická prevádzka
- energetická trieda A

celkom palka... :roll:

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 16.04.2010 11:03

presne ako som hovoril multisplit 1 + 2 je drahší ako 2 x single :D :D :D

nehovoriac že všetko je na nej drahšie... som to riešil v práci a výsledok bol že multisplit 1 + 5 by v takom výkone vyšiel na 150 000,-- ale 5 singlov o stupeň výkonnejších by vyšlo na 100 000 a 5 singlov rovnako výkonných na 80 000 :D :D :D

ešte ide aj o to či je to "obyčajné" tepelné čerpadlo, ktoré nevie riadiť silu výkonu (také mám aj ja) alebo je to digitálny inverter, ktorý síce vie regulovať silu výkonu ale je možno aj raz tak drahý...

a ked si zvážim že ročne klíma zožerie v nezateplenom 1000 kWh a v zateplenom možno aj polovicu a menej (samozrejme kto kolko chladí, kúri ale my tak pomenej takže tak...) tak sa to jednoducho neoplatí zaplatiť o 20 000 viac... to máš na pekných pár rôčkov spotrebu vykrytú...
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 16.04.2010 11:27

hmmm asi skusim vypytat ponuku na 2x 1+1

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 16.04.2010 12:26

ono na malý bankon nie je zlá 2+1 ale nehladaj invertery tie su drahe... stačí obyč. tepelné čerpadlo aj ked kompresor bud pojde na 100 % alebo nepojde (rozdiel ako mechanicka klima a digitalna klima v aute) teda pokial ta tlačia financie...

a by ma zajímalo čo je to za materiál za tých 216 + 40 konzoly uff to asi v baumaxe boli kupovat (najdrahší obchod pre "kutilov" amatérov :D ) ale možno nejaky pozlateny... kedže predpokladam že ten balkon má cca 3 metre tak nech 4 m trubiek bute treba ťahať... :D
Obrázek
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 16.04.2010 13:35

asi je vsetko echt gold :D

no opisal by som to tak, ze si viem priplatit za "digi klimu", ale len vtedy ak sa mi to vrati na spotrebe elektriky, hlucnosti... na druhej strane nechcem dat povedzme o 700 euro viac za usporu el. v dobe 20 rokov a viac alebo hlucnosti v 0,00001dB. nepotrebujem nejaky najlepsi model, staci aby mi to hlavne utiahla moja elektrika a aby to rozumne zralo tych cca 5h co to denne pojde pocas cca 2 mesiacov v roku.

Odpovědět

Zpět na „Rady, nápady a dotazy“