Po vlastnictví bezúdržbového, lidově oblíbeného vozítka Škoda Felicia last edition Mystery, jsem se nedávno stal majitelem dalšího vozítka FordFocus2 s motorem 1.6TdCi 80kW (chip na 100kW),r.v.2007,najeto asi160tis.km. Felda stále v záloze

Musím říct, že co se komfortu a jízdních vlastností týče, je to prostě vyšší třída. Podvozek super, nerovnosti českých silnic příjmá ochotně, motor jede jak raketa, tohle auto pružně zrychluje ve 160 i výše, maximum jsem nezkoušel ale bude to někde okolo 200, slušná pasivní bezpečnost, interiér taky celkem ujde, zatmavená skla a hlavně klima, je v horkých dnech k nezaplacení. Pokrok nezastavíš

Ale, ale,abych jen nechválil jen co jsem najel cca 1000km spozoroval jsem nepříjemný úkaz, který vám teď popíšu a byl bych rád za jakoukoliv dobrou radu vedoucí ke zjištění závady, případně jejímu odstranění.Sám jsem se už pokusil ale neúspěšně. Možná už jste podobnou závadu řešili, tak to pro vás bude jednoduché.
Závada:
Při jízdě nebo i vytáčení motoru na místě se odněkud ze předu, z motorového prostoru, pocitově i od řidičovi podlahy, ozývá nepřirozený hukot motoru, já bych to nazval až dunění.Se zatížením motoru částečně roste jeho intenzita. To se děje vždy při konkrétních otáčkách. První kritický rozsah je otáček 1800-2000 RPM a druhý 2500-2800 RPM. Děje se tak jak při akceleraci tak při deceleraci. Při akceleraci o něco více. V ostatních režimech je motor tichý, tak jak se to od něj očekává, na volnoběh bych ani neřekl, že je to nafťák

V praxi to znamená, že na 3-ku nemůžu jet v rozmezí 45-55km/h a na 5-ku v rozmezí 85-100 a 130-140km/h což jsou zrovna limity, které by se mě i našim stážcům líbili.
Servis:
Zajel sem s tím do místního home servisu na kontrolu výfuku, ale žádný únik plynů nalezen nebyl. Vše vypadalo, že těsní jak má. Jen koncový tlumič výfuku měl při poklepu už ne úplně kovový zvuk, zřejmě už je částečně zanešený nebo zevnitř prorezlý, takže byla doporučena jeho výměna, ale stím, že příčina podezřeleho dunění to určitě nebude. Pátrání pokračovalo pod kapotou a byla objevena díra v hadici pro přívod vzduchu z filtru do turba. Defekt vznikl zřejmě od přílišného utažení gumové roury přes obyčejnou šroubovací stahovačku, ta ji při dotažení trochu nařízla a práce turba s gumovým vlnovcem, malý řez dále zvětšovala. Protože trubka na vstupu turba je dost dlouhá, provedl jsem provizorní opravu a gumovou rouru jsem zatáhl stahovačkou o kousek dál. Stažení bylo ale až na okraji a tak to asi moc nefungovalo, protože efekt to nemělo.
Vše na motoru je origo, olej 5W-30 Castrol, servisní interval 20 000km , Ford v Brně. Je možné že něco dosluhuje nebo mám hledat další díry v hadicích?
Tak co napadá vás něco? Nechci zbytečně ztrácet čas v servisech, kde než závadu najdou vysolím jim za opravy typu pokus omyl desetitisíce?

Díky